Po poletnih počitnicah smo nazaj pri eni najbolj spornih zadev na bruseljski agendi. Evropski parlament bo na plenarnem zasedanju 12. septembra predvidoma sprejel svoje stališče o predlogu direktive o avtorskih pravicah na enotnem digitalnem trgu. Trenutni položaj ni obetaven. Namesto spodbujanja tehnoloških inovacij in ustvarjalnosti se evropski zakonodajalci ukvarjajo predvsem s s tem, kako postaviti nove omejitve, ki bodo omejile spletno deljenje in uživanje informacij in kreativnih vsebin.

Reforma avtorske zakonodaje, ki jo želijo izpeljati v Bruslju, odstopa od tradicionalnih pristopov, ki skušajo uravnotežiti različne interese glede avtorskih pravic — na eni strani pravic ustvarjalcev in na drugi strani pravice uporabnikov. Pri tem se skuša zagotoviti tako primerno nadomestilo ustvarjalcem kot razumne pravice za dostop in ponovno uporabo del. Oba interesa sta si v nasprotju, a se pri iskanju primernih rešitev upošteva avtorskopravne vidike. 

Bruseljski pristop je drugačen in skuša reformo avtorske zakonodaje doseči z uveljavitvijo avtorskih pravic prek regulacije tehnologije in digitalnih omrežij. Učinki takšne regulacije presegajo uravnoteženje interesov glede avtorskih pravic in posegajo na področje svobode izražanja, zasebnosti in odprtosti ter nevtralnosti interneta.

Tovrstno neuravnoteženo in zgrešeno reformo želimo preprečiti. Pridružili smo se široki koaliciji nevladnih organizacij, akademikov, knjižnic in razvijalcev odprtega programja, da bi  zagovarjali uravnoteženo reformo avtorskih pravic, ki ne bo omejila dostopa do znanja, svobode izražanja in inovacij na spletu.

Uravnotežen sistem avtorskih pravic je pomemben za vse nas. Vabimo vas, da se nam pridružite pri pozivu evropskim poslancem, da z direktivo, o kateri bodo glasovali 12. septembra, ne posežejo v regulacijo interneta, da bi ugodili imetnikom pravic. 

Pridružite se nam in pišite svojim evropskim poslancem prek portala saveyourinternet.eu.