Predlog novele medijskega zakona: potrebujemo sistemski pristop

Forum je opozoril na strokovno šibkost predloga novele Zakona o medijih, ki je bil pripravljen brez ustreznih analiz 

Forum za digitalno družbo • 16. september 2019

Nova ekipa Ministrstva za kulturo je v nekaj mesecih pripravila obsežnejši osnutek predloga novele Zakona o medijih (ZMed). Vsi poskusi prenove tega pomembnega sistemskega zakona v zadnjih letih so se izjalovili, zato hitrost pri pripravi novele zbuja dvome.

Predlog novele je bil pripravljen ob odsotnosti medijske strategije. Zadnji trije predlogi strategije niso bili deležni široke strokovne niti politične podpore in so končali v predalih in arhivih ministrstva. Novela je bila pripravljena tudi brez ustreznih analiz medijske politike, izvajanja zakona in brez analitičnega vpogleda v dogajanje na trgu.

Predlagane rešitve so strokovno problematične in zakon je opazno neuravnotežen. V našem odzivu na javno posvetovanje smo izpostavili nekatere problematične vidike:

  • dotaknili smo se (ne)preglednosti postopka priprave predloga novele in opozorili na morebitno nasprotje interesov članov strokovne skupine;
  • izpostavili smo parcialno in nesistemsko urejanje medijskega trga;
  • opozorili smo na neprimerno opredelitev javnega interesa, ki služi v prvi vrsti parcialnim interesom in njihovemu financiranju iz javnih sredstev;
  • izpostavili smo neprimerno urejanje prepovedi spodbujanja k neenakopravnosti in nestrpnosti;
  • opozorili smo na neprimerne rešitve pri testiranju javnega interesa, pa tudi pri naložitvi obveznega prenosa.

Preberite celotno mnenje (v pdf).